MAKALELER

Boşanmış Ailelerde Büyükanne, Büyükbaba ve Akrabaların Çocuklar ile İlişkileri

Boşanmış Ailelerde Büyükanne, Büyükbaba ve Akrabaların Çocuklar ile İlişkileri
Ebeveynleri boşanmış çocukların büyükanne, büyükbaba veya akrabası olmak zorlu bir deneyim olabilir.

Ebeveynleri boşandıktan sonra çocuklar ile anneanne, babaanne, dede, amca, dayı, teyze, hala, yenge, enişte olarak ilişkilerinizi sürdürmek konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Sizin rolünüz çocukların duygusal refahını, istikrarını ve aile devamlılığı duygusunu önemli ölçüde etkileyebilir. İşte boşanma sırasında ve sonrasında çocukları destekleyebileceğiniz bazı yollar:

1. Duygusal Destek Sunun:

Akrabası olduğunuz çocuklara istikrarlı, sevgi dolu bir ortam sunarak geniş aileleri tarafından koşulsuz sevildiklerini bilmelerini sağlayabilirsiniz. Yargılamadan duygularını ve endişelerini dinleyebilmeniz veya pratik yardım sunmanız bir teselli ve destek kaynağı olacaktır.

2. Rutinleri ve Gelenekleri Sürdürün:

Çocuklar için bir normallik ve süreklilik duygusu sağlayabileceğinden aile geleneklerini canlı tutabilirsiniz. İster bayramları birlikte kutlamak ister düzenli aile yemekleri olsun, bu anlar rahatlık ve istikrar duygusu sağlayabilir. Ebeveynleri boşanmış olsa dahi çocukların geniş aile içindeki yerlerini korudukları, geniş aile bağlarının sürdüğünü kavramaları açısından gelenek ve rutinlere dahil olmaları önemlidir.

3. Sınırlara Saygı Gösterin:

Kararlarına katılmıyor olsanız bile, ebeveynler tarafından belirlenen sınırlara saygı duymak çok önemlidir. Çocukların önünde taraf tutmaktan veya ebeveynlerden biri hakkında olumsuz konuşmaktan kaçının. Aynı evli ebeveynler de olduğu gibi boşanmış ebeveynler de çocukların yaşamlarını düzenlerken farklı tutum ve tercihlere sahip olabilir. Bu noktada akrabaları olarak sizlerin çocuklarla iletişimi sürdürürken ebeveynlik tutumları ve tercihleri konusunda müdahaleden kaçınmanız ve çocukla olan bağı sürdürmeye öncelik vermeniz gereklidir.

4. Tarafsız Bir Taraf Olun:

Bir büyükanne-büyükbaba veya akraba olarak, çocukların duygularını ifade etmek için kendilerini güvende hissettikleri tarafsız bir taraf olarak hizmet edebilirsiniz. Boşanmanın ayrıntılarını veya çatışmaları çocuklarla tartışmaktan kaçının.

5. Hayatlarına Dahil Olun:

Çocukların hayatlarına aktif olarak dahil olmaya devam edin. Etkinliklerine katılın, okul ödevlerine yardımcı olun, özel günlerini hatırlayın  ya da sadece birlikte kaliteli zaman geçirin. Çocuğun ilgilerini takip etmek, yeteneklerini geliştirmesini desteklemek, ortak ilgi alanları oluşturmak mümkün. Tutarlı varlığınız büyük bir teselli kaynağı olabilir.

6. Pratik Yardım Sağlayın:

Boşanma genellikle programların yönetimi, çocuk bakımı veya mali konular gibi lojistik zorluklara yol açar. Bu pratik konularda yardımcı olmayı teklif etmek, ebeveynler üzerindeki stresi azaltabilir ve çocuklar için istikrar sağlayabilir.

7. Olumlu İlişkileri Teşvik Edin:

Kişisel duygularınız karmaşık olsa bile, çocukları her iki ebeveynle de sağlıklı ilişkiler sürdürmeye teşvik edin. İstemeden daha fazla gerilim veya çatışma yaratabilecek her türlü eylemden kaçının.

8. Sabırlı Olun:

Yeni bir aile dinamiğine alışmanın zaman alacağını anlayın. Bu değişikliklere uyum sağlarken hem çocuklara hem de ebeveynlere karşı sabırlı olun.

              Çocuğun hayatındaki yakın akraba rolünü boşanma sonucu kaybetmek ya da beklediğiniz düzeyde gerçekleştirememek yetişkinler için de üzücü olabilir.  Eğer boşanma sonrası torunlarınızla ya da yeğeninizle olan ilişkinizin etkilenmesi sizin açınızdan da duygusal olarak zorlayıcı olmaya başladıysa bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz.

              Boşanma bağlamında destekleyici bir büyükanne-büyükbaba veya akraba olmak, güçlü ve sevgi dolu bir aile ortamının korunmasına yardımcı olabilir ve çocukların yakın ailelerindeki değişikliklere rağmen kendilerini sevilen bir geniş aile üyesi olarak güvende hissetmelerini sağlayabilir.

Bağ Psikoloji Danışmanlık