MAKALELER

Anoreksiye ve Bulimiya Nevroza

Anoreksiye ve Bulimiya Nevroza
Anoreksiya veya Bulimiya Nervoza yeme bozukluğuna sahip bireyler ideal kiloda ya da altında olsalar bile kendilerini şişman olarak görürler.

Bu bireyler zayıf bir bedene sahip olmak isterler, kilo almaktan korkarlar ve beden imgesinde bozukluk yaşarlar. Zayıf olabilmek için bir takım sağlıklı olmayan davranış biçimleri geliştirirler. Diyet yapmaya, yediklerini zorla kusmaya ve aşırı egzersiz yapmaya başlarlar. Hatta ishal yapıcı bir takım laksatif ve diüretik ilaçlar kullanabilirler. Anoreksiya ve Bulimiya Nevroza ciddi psikiyatrik hastalıklardır. Eğer zamanında müdahale edilmez ise ölümcül olabilir.

Yeme bozukluğunun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Biyolojik, psikolojik yada sosyal faktörlerden kaynaklanabilir. Genel olarak ergenlik çağında başladığı söylenir. Kişi ilk olarak gıda alımını önemli ölçüde azaltır. Aşırı hareketli olabilirler ve yoğun egzersizler yaparlar. Takıntılı bir şekilde kalori hesabı yaparlar. Kişinin değeri ne kadar zayıf olduğuna bağlıdır. Tedavi görmeyi ret ederler. Bu hastalığın bir takım fizyolojik komplikasyonları vardır: kalple ilgili sorunlar, kemik erimesi, dişlerin çürümesi, güçsüzlük, kansızlık, kusmaya bağlı olarak yemek borusu hasarları, metabolizmaya bağlı rahatsızlıklar, mide ve karaciğerde sorunlar vb. durumlarla karşılaşabiliriz.

Nasıl tedavi edilir?

Bu kişiler genelde tedaviyi ret ederler. İlk öncelikle yapılması gereken bir uzman ile görüşmeye ikna etmektir. Psikiyatri uzmanının öncülüğünde, hastanın durumuna göre birçok farklı alan bir araya gelebilir. Psikoterapi ve ailenin iş birliği çok önemlidir. Burada medikal ilaçlar yardımcı rol oynarlar. Anoreksiya Nevroza en yüksek ölüm oranı olan ruhsal bir hastalıktır. Erken tanı ve koruyucu tedavi önem arz eder.

Kaynakça: https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/32/yeme-bozukluklari https://www.ipe.com.tr/tr/icerik/70/anoreksiya-nervoza

Bağ Psikoloji Danışmanlık